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Subject:  Exceptions to Providing U-Values on Data Plates  

Reference:  MRR, Part IV, Section 1(11) 

Effective Date: February 9, 2016 

   [Supersedes FI 00-01 dated April 3, 2000] 

ISSUE 

Recent energy codes have provisions that make listing thermal transmittance (U-) 

values on data plates as required by Model Rules and Regulations redundant or 

burdensome.  To alleviate these problems, the Commission has approved the following 

exceptions. 

INTERPRETATION 

1. Data plates may list thermal resistance (R-) values instead of U-values if building 

thermal envelope requirements are met using only the R-value based method. Refer 

to sections R402.1.2 (IECC 2015); C402.2 and R402.1.1 (IECC 2012); and 402.1.1 

and 502.2(1) (IECC 2009) of the participating states’ energy codes. Exception does 

not apply if other methods – such as U-factor or total UA alternatives – are used. 

  

2. A data plate may reference an energy certificate affixed by the industrialized 

building manufacturer instead of listing U-values. The certificate must include 

information required by the applicable energy code for materials and equipment 

installed by the manufacturer. Copies of completed certificates must be maintained 

by the manufacturer in accordance with UAP, Part V, Section 6(B). 
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